Spletni portal ForBetterWorld.si uporablja piškotke. Piškotki so povsem varni in ne vsebujejo občutljivih informacij. V svojem brsklaniku lahko piškotke kadarkoli izbrišete.

Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke?

Strinjam se Ne strinjam se Želim več izvedeti
slovenščina | english

Vsa obvestila

Donacija Sekciji za tropsko medicino

22.01.2012, Katja B.

Fundacija za boljši svet in podjetje Novo analitica sta za potrebe medicinskih odprav v sklopu Sekcije za tropsko medicino Medicinske fakultete Ljubljana donirala biokemijski analizator Piccolo expressAnalizator ima za nadaljnje delo zdravnikov v tretjem svetu neznansko velik pomen, saj s pomočjo analize seruma v dobrih 10 minutah izpiše vrednosti elektrolitov, jetrnih in ledvičnih testov, metabolnih pokazateljev, itd. Tako bo že v naslednjih mesecih služil svojemu namenu odpravam v Ugandi, Keniji, Zambiji, na Madagaskarju in drugod. Ob tej priložnosti se v imenu Fundacije še enkrat zahvaljujemo direktorju podjetja Novo Analitica Jožetu Stergulecu, Sekciji in njenim članom pa želimo čim več ozdravljenih pacientov v tropih!

Direktor podjetja Novo Analitica že vrsto let spremlja in pozna delovanje našega društva in fundacije. Splet okoliščin in poznanstev je privedel do odločitve, da v imenu podjetja in fundacije omogoči uporabo biokemijskega analizatorja Piccolo express za namen zdravniških ekip Sekcije za tropsko medicino Ljubljana v manj razvitih državah.
 Naj na kratko pojasnim, za kaj gre. Piccolo express je analizator biokemijskih preiskav, ki bi ga lahko opisali kot pomanjšan laboratorij. Je plod dolgoletnih raziskav, dognanj in razvoja vrhunske tehnologije. Po odvzemu vzorca venske krvi pri danemu pacientu z analizo prikaže naslednje izvide: jetrne in ledvične teste, elektrolite, biokemijske in metabolne markerje, profil lipidov oz. krvnih maščob, itd. Nekomu iz ne-medicinskih področjih se morda to ne zdi nič vznemirljivega, vendar so tovrstne preiskave skoraj nepogrešljive v vsakdanji zdravniški praksi. V dobrih desetih minutah samostojno analizira in izpiše izvide, zaradi majhnosti in preprostega postopka je še posebej primeren za uporabo v težjih razmerah oz. na terenu v tropih. Kupna vrednost analizatorja skupaj z dodatno opremo je okoli 20.000,00 eurov.
 Zaradi zadnjega podatka v začetku nihče od članov Sekcije za tropsko medicino ni mogel verjeti, da se je to res zgodilo. Naše ambulante in delo v Keniji, Ugandi, Zambiji, Madagaskarju in drugih državah namreč temelji pretežno na znanju, uporabi čutil in osnovne opreme. Preskok od merilca tlaka, svetlobnega mikroskopa in enostavnih diagnostičnih testov do opisanega analizatorja je skoraj nedojemljiv in predstavlja ogromno razliko v obravnavi pacientov, kvaliteti dela in tudi končnih izidih zdravljenja
 Na podlagi izkušenj iz odprave v Keniji, sva skupaj z Vesno Forštnerič (absolventka farmacije in članica društva) lahko samo potrdile, da analizator deluje tudi v praksi. Svoje izkušnje in tehnične napotke sva strnili in jih predali naslednjim ekipam. Analizator Piccolo express bo namreč v skupni uporabi Sekcije, kar pomeni da ga bodo izmenično uporabljale odprave na vseh delujočih destinacijah, glede na lokalne možnosti (gre predvsem za dostop do elektrike) in potrebe. Tako izjemno pridobitev bi bilo namreč nemogoče in zelo napak omejiti samo za določeno skupino, ko pa bodo lahko dobrobiti deležni uporabniki različnih držav.

Fotografije v zvezi z donacijo si lahko ogledate tukaj.

 

Mesečnik
Reference
Pridruženo članstvo in vaša pomoč
©2010 Društvo za boljši svet
RoLAN Hiška